Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Tortura este o ruşine

Tortura este o ruşine

fMinistrul Justiţiei Alexandru Tănase a participat astăzi, 25 iunie, la inaugurarea expoziţiei de fotografii „Opriţi tortura în Republica Moldova”, dedicată Zilei Internaţionale ONU pentru susţinerea Victimelor Torturii.

„Guvernul a exclus instrumentele înjositoare şi ruşinoase moştenite pentru obţinerea probelor, a exclus raportarea şi competiţia între comisariatele de poliţie în descoperirea infracţiunilor. Acestea ofereau motive suplimentare pentru organele de forţă care fac investigaţii să recurgă la acte de tortură. Tortura este o ruşine pentru o societate civilizată” a declarat Ministrul Justiţiei la inaugurarea expoziţiei „Opriţi tortura în Republica Moldova”.

De asemenea, el a chemat să spunem NU torturii, amintind că statul este responsabil pentru integritatea tuturor cetăţenilor ţării, inclusiv a celor care se află în custodia statului sau sunt în urmărire penală.

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat aprecierea pentru aportul substanţial adus de societatea civilă şi Amnesty International, în particular, pentru a plasa pe agenda publică problema torturii. El a adăugat că Guvernul va desfăşura în continuare toate eforturile necesare pentru combaterea torturii.

În acest context, Alexandru Tănase a menţionat că tot astăzi, în ajunul Zilei Internaţionale ONU pentru susţinerea Victimelor Torturii, sunt date în exploatare în Penitenciarul nr.13-Chişinău, celulele renovate destinate minorilor aflaţi în detenţie. Ministrul a subliniat că, în condiţii de totală austeritate, Guvernul a făcut un efort substanţial, alocând fonduri de la bugetul de stat pentru renovarea şi adaptarea condiţiilor de detenţie ale minorilor la standardele europene.

Ministrul a încurajat reprezentanţii societăţii civile să fie în continuare combativi, principiali şi să dea dovadă de verticalitate pentru a menţine în atenţia publică subiectul torturii şi a respectării drepturilor şi libertăţilor omului.